Lite överlevnadstips sådär - Pt. 1

Hej hopp Sverige! (yes, det blir svenska den här gången) Hoppas jag fortfarande behärskar språket för nu kommer lite tips på hur man överlever som utbytesstudent i Japan! Enjooooooy! - Vad heter enjoy på svenska nu igen...
 
Den första gyllene regeln vi börjar med är:
Allt du någonsin kommer behöva finns på 100-yen-shops.
 
Godis & Snacks kommer finnas överallt i alla möjliga former och smaker, ge inte efter p.g.a detta tro mig. Det kommer rädda både din kropp och din plånbok!
Låt dig istället bjudas på godis av klasskompisarna, det kommer ske runt 2 ggr /dag ändå.
Tacka alltid ja till detta, du kommer behöva den extra energin.
 
Köp ett kjolskärp för bövelen. Inte för att vika upp kjolen utan för att hålla fast den på ett snyggt sätt. Den blir så himla bucklig runt midjan annars. Ser ut som man har ett jävla träd eller nåt som växer på magen. Köp ett kjolskärp(!)
 
Lär dig sitta på huk med hela fötterna nere i marken. Det kommer save your ass (bokstavligt) när det är dags för den japanska toan. Och efter ett tag blir det bekvämt faktiskt. Då är det convenient under idrottslektionerna också när man väl får sitta ner eftersom idrottsplatsen består av röd sand. Och ja, den färgar av sig.
 
Plocka på dig servetter som delas ut som reklam lite överallt lite hela tiden. Det kommer behövas när du blir förkyld. Du kommer bli förkyld. Och glöm inte köpa masker för att ha på dig när du är förkyld, det är väldigt otrevligt annars - Du riskerar ju att smitta andra. ...Varför gör inte vi i Sverige så?!
 
Ha koll på tiden
 
Ha bläckpennor i olika färger ...Vad ska jag säga... Ha det bara! Köp på dig såkallade "Loose Leafs" också. Alltså lösa anteckningspapper som du sedan sätter in i en pärm. Så mycket mer convenient (kommer fortfarande inte på det ordet på svenska..) än att ha tusen olika anteckningsböcker.
 
Glöm din miniräknare du kommer icke använda den i Japan. Förbered dig på huvudräkning och förbered dig på liggande stolen och massa andra skumma sätt att räkna ut saker som vi inte använder i Sverige.
 
Jag säger det igen, köp antisvettprodukter
 
Ha alltid med:
- Några mynt till vending machinen i skolan
- En liten handdukk i väskan
- Ögondroppar (för trötta ögon... Japansk grej)
- Elektrisk ordbok
 
Använd alltid:
- Solkräm
- Deo
- Din elektriska ordbok
 
Köp en elektrisk ordbok. Det kommer hjälpa dig enormt. Inte bara kan du skriva in ord och kanjis du inte förstår och få dom översatta. Du kan också söka på nästan vad som helst i den och så får du upp en förklaring. Typ som wikipedia. Du kan oftast skriva anteckningar och rita också om du har tråkigt. Very convenient!!!
 
Purikura kostar alltid 400 yen. Du kommer göra purikura så ofta du får chansen (ett slags beroende man kan räkna med när man kommer till Japan) And the more the merrier, 2 pers = 200 yen var 4 pers = 100 yen var. Ja, ni kan väl lite huvudräkning där hemma antar jag.
 
Ha en rätt bra grundkondition innan du kommer hit. Hur ska jag förklara... Okej såhär:
Trappor, trappor, trappor, idrott, skolklubb, cykla, gå till skolan, gå hem från skolan, trappor, gå runt överallt hela dagen, idrott, idrott, idrott, morgongympa, morgonträning... Men mest av allt... TRAPPOR
 
Tips för att lära sig japanska under vardagen:
- Lyssna på lektionerna!
- Anteckna "tvärtom" under engelskalektionerna så kommer du snabbt få en massa ord&uttryck översatta utan någon större ansträngning.
- Skriv av kanjis som du inte förstår antingen direkt i din elektriska ordbok (touchscreen såklart) eller på en notepad och fråga någon efteråt - Du är trots allt omringad av japaner. Dom ska tydligen vara rätt bra på kanjis ;) (Men visste ni förresten att inte ens japaner kan läsa alla kanjis?)
- Prata! Våga prata med folk ! Deras kultur är så blyg så det är bättre att du visar det du kan för annars kommer alla antingen bara använda engelska mot dig. Men eftersom japaner oftast är rädda för att använda sin engelska så kommer de kanske inte prata med dig alls. Så det bästa är att visa att du vill prata, bästa övningen för språket!
- Hör du något ord väldigt ofta som du inte förstår? Det har hänt mig. Vissa ord hör man så ofta att man förstår dom efter ett tag utan att behöva kolla upp dom. Men vissa ord, speciellt slangord, kan behöva förklaras, så fråga, fråga, fråga!
- Lyssna på japansk musik
- Kolla på TV, speciellt japanska draman med överdrivna effekter. De har inte den bästa handlingen eller de bästa skådisarna... Men när allt är så överdrivet så förstår man språket mycket enklare!
Alla tv-program i Japan är förresten textade (förutom kanske nyheterna). Alltså dom textar allt som sägs under tv-programmet = Man kan snappa upp rätt mycket!
 
Några frågor på det? Skicka en kommentar! ;)
 
Nu ska jag käka middag, så håll utkik efter del 2! Har massa tips på laddning trooooo mig! Peace!

Kommentarer
Postat av: Mamma

Learning by doing ;)

2012-10-16 @ 15:53:39
Postat av: Mamma

Ps , svenskaläraren storasyster får allt rycka ut nu när de svenska orden tryter ......

2012-10-16 @ 15:54:54
Postat av: Storasyster / Svenskläraren

Enjoy! = Håll till godo! / Varsågod!

Convenient = bekvämt(/praktiskt/användbart)

Sitta på huk = Sitt som en turk (fråga Onur så fattar du, haha!)

Bra språktips förresten :) Liknar vad jag alltid säger till mina elever, men som jag själv har svårt att göra... Duktig du är!

2012-10-16 @ 22:04:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0